w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Rođeni "zvončari z Frlanije"
Pusna priča iz Matulja ili kako započinje tradicija
Ova se zvončarska skupina tek mora izboriti za svoju povijest i tradiciju, ali je zanimljivo da je upravo u Frlaniji u nekoliko posljednjih godina ustanovljen čitav niz običajnih okupljanja

Matulji – Zvončari su rođeni! Tako bi najkraće glasila glavna vijest koja je obilježila prošli karnevalski vikend na području Općine Matulji. Naime, Matulji kao najjači zvončarski centar na čijem području djeluje osam zvončarskih grupa (Rukavac, Zvoneća, Mučići, Korensko – Vlahov breg, Mune, Žejane, Bregi i Mučići), a koje se već tradicionalno okupljaju na velikoj zvončarskoj smotri u Matuljima, upravo su dobili još jednu skupinu – zvončari z Frlanije. Petnaestak novoformiranih zvončara od kojih je najmlađi imao šest, a najstariji šezdesetak godina, prošlu subotu ujutro krenulo je prvi put rutom koja je iz Frlanije kretala dijelom po selima susjedne općine Kastav, a potom ih ponovo vratila na područje općine Matulji. Zvončari su u pratnji čitavo vrijeme imali muzičku i "tekuću" logistiku, a s puno veselja i znatiželje te s fritulama, vinom i drugim prigodnim pusnim delicijama dočekivala ih je gotovo svaka druga kuća na njihovom zvončarskom putu Frlanija – Rubeši – Antončići – Živica. Jer svi su htjeli vidjeti kako izgledaju "i ki su ti frlanski zvončari ki parte prvi put," a što u gabaritima pusnih zbivanja i tradicije na ovom području predstavlja veliki iskorak. Posebice za jedno neveliko selo i u kontekstu današnjih prilika.

Da svoj prvi zvončarski đir napravimo u subotu odlučili smo se stoga što je nedjelja u pravilu rezervirana za prave odnosno zvončare koji imaju dugu tradiciju, a mi se sada pojavljujemo tek prvi put, kaže nam Sanjin Milih, tajnik Pusnog društva Frlanija dodajući da biti zvončar predstavlja poseban gušt i to je bio osnovni motiv koji je pokrenuo formiranje ove nove zvončarske skupine, a koju ne čine isključivo sadašnji i bivši stanovnici Frlanije i njene Dolnje vasi već dijelom i oni koji se "osjećaju Frlanima," ali žive negdje drugdje.

U svakom slučaju ova se zvončarska skupina tek mora izboriti za svoju povijest i tradiciju, ali je zanimljivo da je upravo u Frlaniji u nekoliko posljednjih godina ustanovljen čitav niz običajnih okupljanja koja počinju već za blagdan Tri kralja, nastavljaju se na Antonju, maškare obilaze kuće na pusni "četrtak" a pust se pali na pusni utorak. Iako nemaju onoga što se obično naziva "društveni dom," nekako su se snašli pa im je baza "pul Matiškoveh". Uglavnom – iako mlado – Pusno društvo Frlanija u svojoj organizaciji ima sve ono što zimsku svakodnevicu može oplemeniti kvalitetnim druženjem koje okuplja sve generacije, a oslanja se na običajnu tradiciju ovoga kraja. A što se tiče običaja, iako stara narodna kaže "da je boje da se zatare selo nego običaj," ova pusna priča dokazuje da u Frlaniji nema straha ni za selo ni za običaje.

D. Juretić Biondić

February 13, 2003
© 2003 Novi List


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.