w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Pentru cine bat clopotele?

La invitația domnului Petru Rațiu președinte al Asociației Istroromâne "Andrei Glavina," ne-am aflat din 3 până în 6 martie 2003 printre frații noștri din Istria-Croația. La fel ca și în trecut tinerii istroromâni din satele Jeiăni și Vale Mune au inagurat noul an mergând din casă în casă și colindând pe fiecare sătean pentru ca recolta ce va veni să fie mănoasă și bogată.

Costumați asemănător "Caprei" și "țurcii" de pe la noi, rumerii din Jeiăni au urat și au alungat spiritele rele fiind răsplătiți cu vin, slănină și dulciuri. Au cântat în croată și istroromână. Respectând vechiul calendar român în care anul începea în martie, ei celebrează acum ceea ce noi sărbătorim de Anul Nou în decembrie și început de ianuarie. Deși tinerii clopotari din Jeiăni au colindat întreaga lume chiar și săptămâna trecută participând la un festival în Italia, în România nu au fost niciodată cu toate că se mândresc că sunt frații românilor, ei nefiind încă invitați la nici o manifestare în România.

Întâmpinați cu "Bura zi" și "Bire ați verit" am fost oaspeții multor familii din Jeiani și Sușnievița care deplângeau pericolul dispariției limbii lor vorbită sporadic doar de 1500 "oameri". Am avut surpriza plăcută să discutăm cu studenții Vanesa Zandel și Robert Doričić, care aveau conștiința apartenenței lor naționale și care "cuvintau" sau "găneau" în limba moșilor lor a cărei dispariție o tot prevăd de 200 de ani mulți intelectuali. Acești "tireri" sunt speranța că împlinirea acestei previziuni sumbre încă se va amâna. Sperăm să îi avem oaspeți la Arad, iar colegi de ai lor să urmeze poate școli românești.

La festivalul din peninsula Istria a fost prezent și Ervino Curtis - mare prieten al României care a tipărit volume dedicate istroromânilor si Ezio Bortul - istroromân care trăiește în Italia. Deasemenea Adrian șimon, director la Direcția pentru Cultură a județului nostru a avut o întâlnire cu omogul său din Istria, Mladin Dușman, stabilind primii pași în vederea unei colaborări pe teme culturale între cele două regiuni. Sperăm cu toții în zorii deșteptării pentru acești frați ai noștri lipsiți de școală în limba lor, pentru a amâna momentul când una din cele 4 ramuri ale românității va dispare.

Maria Cristina Cojocaru

March 10, 2003
© 2003 Adevărul de Arad


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.