w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

U proljeće posjet Istrorumunjima u Šušnjevici
U razgovoru s izraelskim veleposlanikom Shumelom Meiromom istaknuta je dobra suradnja s Uljanikom, u kojem Izraelci grade nekoliko brodova

Pazin - Istarski župan Ivan Jakovčić primio je jučer u prijateljski posjet Oanu Cristina N. Popa, rumunjsku veleposlanicu u Hrvatskoj, i Shumela Meiroma, izraelskog veleposlanika. U razgovoru s rumunjskom veleposlanicom najviše se govorilo o mogućoj suradnji s istrorumunjskom zajednicom u selima pod obroncima Učke, u općini Kršan. Veleposlanicu Popa zanimali su detaljniji podaci o tomu kraju, stoga je sa županom dogovorila da će idućeg proljeća, najvjerojatnije u travnju, posjetiti Istrorumunje u Šušnjevici te Općinu Kršan.

Jakovčić je naglasio da je ta zajednica za Istru važna kulturološka posebnost, ali i fenomen koji Županija želi zaštititi i njegovati. Veleposlanica je izrazila uvjerenje da će njena vlada pomoći istrorumunjskoj zajednici. Potaknula je inicijativu da se pokušaju pronaći korijeni prvih rumunjskih doseljenika u Istru i nakon toga organizira posjet delegacije dijelu zemlje iz kojeg su Rumunji došli u naše krajeve. Popa je ponudila i suradnju rumunjskih regija i Istre u pripremama Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

S izraelskim veleposlanikom Meiromom župan Jakovčić razgovarao je o gospodarskoj suradnji. Obojica su istakla dobru suradnju s Uljanikom, u kojem Izraelci grade nekoliko brodova. Uz to, izraelski su gospodarstvenici zainteresirani i za druge načine ulaganja u Istru, najavio je Meirom. Značajnija izraelska ulaganja na Poluotoku dosad se nisu ostvarila, poput pokušaja investiranja u avio-industriju, a razloge za to Jakovčić nije htio komentirati. Veliko je zanimanje izraelskih investitora za ulaganja u turizam i proizvodnju hrane, rekao je Meirom. Dodao je da Izrael Istri može pomoći u razvitku sustava navodnjavanja. Bogato izraelsko iskustvo istarskim proizvođačima hrane može biti od velike pomoći u proizvodnji, ali i stvaranju konkurentnijeg proizvoda na bogatom tržištu prehrambenih artikala.

December 21, 2005
© 2005 Glas Istre


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.