w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

10 osnovnih škola s premalo djece

Prema novom pedagoškom standardu koji propisuje da škole moraju imati minimalno 150 učenika, čak deset od ukupno 25 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija ne ispunjava ove uvjete.

Riječ je o školama u Raši, Nedešćini, Barbanu, Divšićima, Krnici, Juršićima, Svetvinčentu, Marčani, Svetom Lovreču i Kanfanaru kojima do kraja 2017., kada istječe rok za prilagodbu pedagoškom standardu, prijeti gubitak statusa matičnih škola, čime bi postale područne gdje se nastava održava samo za niže razrede i u kojima ravnatelj i ostali administrativni kadar postaju suvišni.

"Rok za usklađenje s novim pedagoškim standardom je kraj 2017. Tek tada će se, ako u međuvremenu ne donesu neki novi standardi, primijeniti veličina matične škole od minimalno 150 učenika, umjesto sadašnjih 112, a što će bitno utjecati na odnos i stvarni broj matičnih, odnosno područnih odjeljenja," kazao je pročelnik županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Mladen Dušman.

Dodaje da, dok Vlada ne prihvati mreže osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, sve škole ostaju u dosadašnjem statusu, dakle, ove jeseni neće se dogoditi niti jedna promjena u statusu niti jedne škole.

U međuvremenu se odvila apsurdna situacija. Skupština Istarske županije je prije nekoliko dana izglasala novu mrežu škola čija je izrada počela još 2008., no problem je što se ona temeljila na starom pedagoškom standardu koji je prestao vrijediti tek prije 15-ak dana, a koji je određivao da matične škole mogu imati minimalno 112 učenika.

Ove bitno blaže kriterije ne ispunjava osam osnovnih škola pod županijskom ingerencijom, a nadležni su, pripajanjem ustanova, promjenom upisnih mjesta i sličnim zahvatima učinili sve da što veći broj zadrži postojeći status. Međutim, sada je novi pedagoški standard doveo u pitanje čitavu mrežu škola, a upitno je hoće li uopće dobiti potvrdu Vlade budući da je već - zastarjela.

"Napravili smo što manje promjena da bi djeca s određenog područja i dalje pohađala iste škole, a sada brojne škole više ne ispunjavaju nove kriterije. Primjerice, škola u Raši koja ima 114 učenika sada više ne udovoljava uvjetima, a pripojiti bismo je mogli samo školi u Labinu koja je pak pod ingerencijom Grada Labina. Novi standard će stvoriti velike probleme," veli Lucija Debeljuh, predsjednica županijskog Odbora za društvene djelatnosti.

Još četiri škole pod ingerencijom Županije imaju manje od 150 učenika, ali njihov status ne bi trebao biti upitan zbog posebnih kriterija kojima podliježu. Naime, dvije su škole na jeziku nacionalnih manjina: Talijanska škola Novigrad koja ima 40 učenika i Talijanska osnovna škola u Bujama u kojoj je 127 učenika.

OŠ Milana Šorga u Oprtlju ima 48 učenika, ali budući da spada u brdsko-planinsko područje s otežanim uvjetima rada, također bi trebala ostati matična, kao i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Čepiću sa 77 učenika zbog njegovanja istrorumunjskog govora.

Maša Jerin

August 8, 2010
© 2007 Glas Istre


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.