w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Promocijom CD-a ‘Viru ku mire’ obilježen Dan žejanskog jezika
Na završetku priredbe djeca su međusobno razmijenila darove. Žejanska su djeca poklonila "Puljićima" novu "Žejansku kartulinu", a zauzvrat dobila ovaj zanimljivi i nadasve vrijedan nosač zvuka.

Žejane – Dan žejanskog jezika, manifestacija smišljena u sklopu projekta očuvanja ovog endemskog autohtonog izričaja tipičnog samo za prostor Žejana i Šušnjevice u kojoj se govori vlaškim, održana je ove subote, a glavnu riječ u programu vodili su najmlađi.


Naime, u sklopu programa održana je i dječja igraonica na žejanskom jeziku, koju je vodila Adrijana Gabriš, članica "Udruge Žejane" i na kojoj je sudjelovalo desetoro žejanske djece predškolske i školske dobi. Djeca su crtajući motive mjesta u kojem žive odnosno ono što ih najviše podsjeća na Žejane izradila "Žejansku kartulinu" usvajajući osnovne riječi žejanskog jezika. Zadovoljna odazivom žejanske djece na radionici, Adrijana Gabriš je izjavila kako je današnja igraonica, dodatni podstrijek za redovito održavanje ovakovih jezičnih radionica koje su planirane s novom školskom godinom.

U glavnom dijelu programa održana je promocija CD-a "Viru ku mire", što bi prevedeno značilo "Dođi samnom". Nakon pozdravnih riječi Roberta Doričića, predsjednika "Udruge Žejane" i suradnika na projektu "Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika" te Zvjezdane Vrzić, autorice i voditeljice projekta u sklopu kojeg je održan peti "Dan žejanskog jezika", slijedila je priredba djece polaznika Dječje jezične igraonice "Puljići" iz Šušnjevice.

Dječja jezična igraonica "Puljići" odvija se u također u sklopu projekta "Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika", a ondje djeca pod vodstvom Viviane Brkarić kroz igru uče vlaški jezik, jezik koji se govori u Šušnjevici i okolici i koji je sličan žejanskom, kazao nam je Robert Doričić. Na priredbi u prostorijama bivše žejanske škole "Puljići" su predstavili dječje pjesme, brojalice i zagonetke na vlaškom jeziku, a koji je sada zajedno s ostalim audio materijalom objedinjen na nosaču zvuka za učenje vlaškog jezika za djecu naslova "Viro ku mire". Izdavač CD je Udruga "Tragovi".

Na završetku priredbe djeca su međusobno razmijenila darove. Žejanska su djeca poklonila "Puljićima" novu "Žejansku kartulinu", a zauzvrat dobila ovaj zanimljivi i nadasve vrijedan nosač zvuka, koji su polaznici dječje radionice "Puljići" jučer predstavili i svojim sumještanima u sklopu programa "Dana vlaškog jezika".

Nikola Cvjetović

August 5, 2013
© 2013 Liburnija


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.