w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Od Muna do Mošćenica
Munci na pal objesili Vladana Nadoševića

Žejane, Mune, Mošćenice - Pusno ludilo "zahvatilo" je gornje matuljske i draške krajeve. Nakon što su u ponoć na blagdan Sveta tri kralja zvonjavom Žejanski zvončari otjerali "zimski san" i prvi na "zapadnoj strani" prizvali "peto godišnje doba", tijekom jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana na palu su završili prvi mesopusti i pusne bandijere. Jedini živi pust na svijetu, draški Gobo kojeg utjelovljuje Marino Krnetić, u Mošćenicama je iz ruku zamjenika načelnika Riccarda Staraja preuzeo općinske ključeve, označivši početak vladavine maškaranog svijeta, a u sklopu ceremonije koja je okupila veliki broj mještana obješen je pust te podignuta karnevalska bandijera, dok su se za glazbeni "štimung" pobrinuli Dejan Jedretić, Josip Rubinić i David Uhač. Pusna bandijera podignuta je i u Mošćeničkoj Dragi, pa je tako čitav draški kraj ušao u karnevalsko doba koje će potrajati osam tjedana, sve dok se Gobo s rive ne uputi na svoje tradicionalno putovanje prema mjesecu.


U poslijepodnevnim satima blagdana Sveta tri kraja, na palu u Žejanama završio je i pust Obmanić, kojeg su na mjere "privremenog zadržavanja" do konačnog suđenja za sve grijehe iz prošle godine, otpratili Žejanski zvončari i lokalno Pusno društvo uz glazbenu pratnju, kao i brojni mještani i zaljubljenici u pusne užanci. Među njima je bila i direktorica Turističke zajednice Marijana Kalčić Grlaš koja je sve okupljene upoznala s "hodogramom" matuljskih karnevalskih zbivanja, među kojima centralna mjesta zauzimaju već uhodani programi poput Festivala pusne hrani, Pusnog vremeplova i Zvončarske smotre.

Maškarana "treća smjena" pripala je Munama, gdje je u ponoć, na prijelazu sa 6. na 7. siječnja, obješen pust Vladan Nadošević, za kojeg je kao inspiracija – poprilično je jasno – poslužio bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore i jedan od najbogatijih hrvatskih pritvorenika. Tako bi ovaj munski Vladan svoje suđenje mogao dobiti prije "originala" Nadana, koji se može tek nadati da unaprijed poznata presuda za Pusta neće poslužiti i kao ogledni primjer za njegov konačni usud.

Davor Žic
Foto Sandro Rubinić

January 7, 2014
© 2014 Novi List


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.