w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Čuvanje foklora: Nova "Pipa", kanat, tanac i "zija de žejanska limba"
Gervaisovu pjesmu je na žejanski prevela Adrijana Gabriš, izveli su je "Žejančići", a produkciju videospota "Pipa" potpisuje Art film iz Matulja - u Žejanama je za vikend bilo i predavanja i značajnih gostiju

Žejane - Dva sadržajna dana u duhu tradicije, zaštite jezika i očuvanja vrijedne kulturne baštine obilježile su za vikend Žejane. Najprije je održan već tradicionalni Dan žejanskog jezika (Zija de žejanska limba) u organizaciji Udruge "Žejane".


Zadovoljni smo odazivom ljudi, a sudeći prema reakcijama, čini se da je program bio sadržajan i da smo uspjeli na zanimljiv način obilježiti prvih pet godina postojanja Udruge "Žejane". Svi koji su došli na Dan žejanskog jezika mogli su se upoznati s aktivnostima koje su se do sada provodile kako bi se očuvao stari žejanski govor, poznat tek manjem broju izvornih govornika – rekao je Robert Doričić, predsjednik Udruge "Žejane".

Terenska istraživanja

Stručno predavanje o žejanskom jeziku održao je Tomislav Augustinčić iz Zagreba, a kako se moglo čuti vezano uz nedavna terenska istraživanja provedena na području Žejana i Muna, više o ovom vrijednom projektu saznat će se na zasebnome skupu koji će se organizirati nakon ljeta, u listopadu.

Žejanski skup su uime domaćina pozdravile i zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, te Zvjezdana Vrzić, a ugodno druženje je zaokruženo predstavljanjem videospota "Pipa" koji je nastao po jednoj od poznatijih pjesama opatijskog čakavskog barda Drage Gervaisa. Pjesmu je na žejanski prevela članica Udruge Adrijana Gabriš, izveli su je "Žejančići", a produkciju potpisuje Art film iz Matulja. U ime predstavnika rodbine pokojnoga Gervaisa, u Žejanama je bila Nada Križan, kći gospodina Margitića koja je odobrila cijeli projekt i pozdravila i prijevod i novu izvedbu "Pipe", na čemu su joj žejanski domaćini vrlo zahvalni.

Trudimo se i zalažemo za očuvanje žejanskoga govora, pa smo tako pokrenuli internetsku stranicu, tiskali su se edukativni materijali, a prikupljaju se i sjećanja ljudi o svakodnevici Žejana u prošlom stoljeću - pojasnio je Robert Doričić.

Gosti s kopna i mora

Mladi "Žejančići" su na opće zadovoljstvo publike Pipu otpjevali i večer kasnije, na također već tradicionalnoj ljetnoj manifestaciji, smotri folklora i starih običaja pod nazivom "Zakantajmo, zatancajmo va Žejanah". Folklorno društvo iz Žejana i skupina volontera imaju za cilj očuvati folklornu baštinu, te okupljati "seh ki vole stare užanci, domaću besedu, kanat i tanac".

Program je trajao približno sat i pol i obogatio je žejansku svakodnevicu. Došlo je stotinjak ljudi, a u programu su nastupili svi koje smo pozvali - KUD Posavka Oborovo kod Zagreba, KUD Ive Jurjević-Omišalj, Klapa Roč, Sopci na sopile i kantaduri iz Pinezića i Baške, Mladi iz Lanišća, FD Pazin te organizatori i domaćini, FD Žejanski zvončari - rekao je Mauro Doričić iz Folklornoga društva Žejane.

Aleksandra Kućel-Ilić
Foto M. Aničić

August 5, 2015
© 2015 Novi List


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.