w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Dan Stoenescu cere ajutorul Academiei legat de păstrarea dialectelor românești sud-dunărene: aromân, meglenoromân și istroromân. Când va lua Academia poziție față de așa zisa limbă vlahă inventată de sârbi?

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat pe 22 decembrie 2015, o vizită la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti" al Academiei Române unde a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziție fermă în legătură cu apartenența la limba română a dialectelor românești sud-dunărene: aromân, meglenoromân și istroromân, transmite Romanian Global News.

Stoenescu s-a întâlnit cu academicianul și directorul instituției, Marius Sala, cu profesorul universitar doctor Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie și Onomastică, profesorul universitar doctor Manuela Nevaci, membru al Consiliului științific, precum și cu alți membri ai Institutului.

În cadrul discuțiilor, Dan Stoenescu a subliniat rolul Academiei Române și al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti" în promovarea valorilor românești, a conștiinței naționale și a identității românilor din țările balcanice și din Republica Moldova.

De asemenea, a reliefat importanța continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidență unitatea limbii române la nord și la sud de Dunăre.

Un subiect central al întrevederii l-a reprezentat înființarea unor centre culturale în comunitățile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române și a identității naționale, în cadrul unor programe culturale, educaționale, de mass-media și spiritualitate.

Organizațiile românilor/vlahilor din Timoc au cerut în numeroase rânduri Academiei Române să ia poziție față de inventarea de către autoritățile sârbe a așa zisei limbi vlahe. Până în acest moment Academia nu s-a pronunțat legat de acest grav atentat la adresa limbii române din Serbia.

Aflată în aceeași situație, în care autoritățile sârbe doreau ca un grai al limbii croate să-l transforme în limbă separată de limba croată, Academia Croației a reacționat imediat condamnând manipularea Serbiei și informând organizațiile internaționale și europene legat de acest lucru.

December 23, 2015
© 2015 Romanian Global News


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.