În perioada 30 martie - 1 aprilie a.c. s-au desfășurat lucrările Conferinței internaționale "Idiomul istro-român, ieri, azi, mâine".
Manifestarea, organizată de Universitatea Rijeka, Facultatea de litere și filozofie, Pola, în colaborare cu autoritățile administrației regionale (Istria) și locale (Pola, Matulji, Jeiăn și Kršan-Šušnjevica) și Ambasada României în Republica Croația, a reunit o serie de lingviști, istorici, etnologi, cercetători și simpli membri și/sau simpatizanți ai comunităților istro-române, din România, Croația, Italia și SUA.
România a fost reprezentată printre alții de Viorel Badea, secretar de stat, șef al DRRH, senatorul Nistor Bădiceanu (PNțCD) și deputatul Mihai Dorin (PNțCD), membri ai comisiilor de politică externă ale celor două camere, Constantin Ghirdă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Croația, precum și o serie de jurnaliști.
Comunicări științifice și discuții de specialitate
Prima zi a manifestării a fost dedicată prezentării comunicărilor științifice și discuțiilor pe marginea acestora.
În alocuțiunea de deschidere a lucrărilor, ambasadorul român a prezentat și mesajul președintelui Emil Constantinescu, adresat participanților.
Conferința, prima de acest gen din Croația, a reușit să scoată din uitarea istoriei minoritatea istro-românilor, reprezentanții cei mai de vest ai românismului.
Discuțiile, bine structurate și documentate, au indus, concluziv, necesitatea realizării unui efort sinergic, cu puternică susținere românească, menit a stopa accentuatul proces de asimilare al istro-românilor.
Procesul de asimilare în sine, nu este rezultatul unei acțiuni premeditate, ci reprezintă ilustrarea unor interacțiuni cu caracter istoric și economico-social.
Vizitele de la Sușnievița și Jeiăn
În cadrul vizitelor din cele două localități în care trăiesc comunități de istro-români, a fost relevată necesitatea unor măsuri imediate de susținere a limbii și culturii istro-române, în sensul evitării dispariției acestora.
Pentru prima dată a fost înregistrat interesul unei familii de istro-români de a-și trimite copii la studii în România.
Mass-media croată și română au relatat pe larg despre această acțiune.
Cotidianele istriote "La voce del popolo" și "Glas Istre" din 31 martie, au publicat sub titlurile "Istro-româna, ieri, astăzi, mâine, reuniune dedicată limbilor în contact," respectiv "Oaza de limbă istro-română," ample articole dedicate reuniunii menționate.
De asemenea, televiziunile locale din Pazin, Pola și Arad și postul de radio, România Internațional, au transmis interviuri și reportaje de la reuniune.
Ambasadorul român, în interviurile sale din media electronică, ale posturilor amintite, a prezentat concepția românească asupra rolului multiculturalismului și multilingvismului într-o Europă unită, și importanța susținerii comunității istro-române.
April 2, 2000
© 2000 MAE Press Release