w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Nikola Tesla este "părintele" radioului

"Societatea memorială Tesla" din New York a propus Organizației Națiunilor Unite (ONU) să proclame 10 iulie drept "Ziua Nikola Tesla," recunoscută pe plan internațional. Aceasta este data nașterii savantului Nikola Tesla (1856). Românii au un motiv în plus să serbeze această zi: originile istro-române ale lui Nikola Tesla.

Motivația demersului este dată de necesitatea rememorării marilor contribuții ale savantului la istoria științei universale, ca părinte al ingineriei electrice. De altfel, numele lui Tesla a fost alocat drept unitate de măsura internațională a densității fluxului magnetic.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că mediile academice acreditează teoria potrivit căreia Nikola Tesla ar fi adevăratul inventator al radioului, autoritățile statului român nu au făcut nici un demers pentru revendicarea unuia dintre cei mai mari inventatori ai omenirii.

Originea (istro) română

Nicolae Teslea (Nikola Tesla, cum este el cunoscut), s-a născut pe 10 iulie 1856, în satul Similian (situat la 12 km de localitatea Gospici), provincia Lica, aproape de țărmul Mării Adriatice, în fostul spațiu al Imperiului Austro-Ungar, devenit ulterior Croația. Originea sa era istro-română. Familia tatălui său, Milutin, era de grăniceri antiotomani, purtând la început numele de Draghici, înlocuit ulterior prin porecla de Teslea, provenită de la meseria de teslari (dulgheri) pe care aceștia o practicau.

Milutin Teslea, tatăl lui Nicolae, avea un frate, Iosif, care era militar și, în urma absolvirii școlii de ofițeri, preda matematică în școlile militare, mai târziu devenind profesor la Viena, la Academia de Război. Și tatăl lui Nicolae Teslea a fost elev la școala militară, dar ulterior s-a mutat la seminarul teologic. După absolvirea acestuia, în 1945, a devenit preot ortodox, slujind la biserica din Similan, și s-a însurat cu Gica Mandici, și ea românca. Deși nu avea carte, aceasta era autodidactă și profita din plin de marea bibliotecă pe care șotul său o adunase.

De-a lungul anilor au fost publicate mai multe dovezi în sprijinul faptului ca Tesla a fost român de origine (istro-român).

O viață închinată științei

Nikola Tesla s-a pregătit pentru o cariera de inginer, urmând studii la Karlovat, apoi cursurile Universității Tehnice din Graz (Austria) și ale Universității din Praga. Prima sa angajare a fost la un birou guvernamental de inginerie telegrafică din Budapesta, unde a și realizat prima invenție, un emițător telefonic.

În 1882 a plecat să lucreze la Paris, pentru Continental Edison Company și, în timpul repartizării sale la Strasbourg, a construit primul motor cu inducție.

Marea aventură americană a vieții lui Tesla a început un an mai târziu. Cu doar patru cenți în buzunar, însuflețit de numeroase vise, a trecut Atlanticul, ajungând la New York. Întâi a lucrat la firma lui Thomas Alva Edison, în New Jersey, dar, întrucât aveau caractere și metode de lucru extrem de diferite, s-a ajuns curând la neînțelegeri și, inevitabil, la despărțire. În 1885, George Westinghouse a cumpărat drepturile lui Tesla provenind din patentul său asupra sistemului polifazat al dinamurilor, transformatoarelor și motoarelor de curent alternativ, acesta realizându-și, ceva mai târziu, primul său laborator.

Ulterior, Tesla a inventat bobina care îi poartă numele (folosită și astăzi în echipamentele electronice de radio sau televiziune), în același an (1891) obținând și cetățenia americană.

Într-o succesiune rapida, au urmat o multitudine de invenții: motorul cu inducție, alte motoare electrice, variante noi de generatoare și transformatoare, precum și un sistem de transmitere cu curent alternativ. A inventat, de asemenea, luminile fluorescente și un nou tip de turbină cu abur, devenind tot mai interesat de transmisia radio (fără fir). Cu prima barcă teleghidată, tot invenție proprie, face demonstrații la New York, fapt atestat de primirea unui brevet de invenție (nr. 613.809).

Inventarea radioului

Pentru fabuloasele sale invenții din domeniu, Tesla a fost supranumit "părintele ingineriei electrice" și (de anumite medii academice) chiar "părintele radioului". Este considerat una dintre cele mai strălucite minți de inventator din istoria omenirii. Un aspect controversat în mediile de specialitate este cel al posibilei priorități a savantului de origine română față de Guglielmo Marconi în ceea ce privește inventarea radioului (efectuarea primei legături la distanță prin unde radio).

În 1893, Tesla a realizat primele sale experimente cu curenți electrici de înaltă frecvență și a ținut o conferință la National Electric Light Association din St. Louis, unde a făcut prima experiența publică de radiocomunicație din istoria omenirii. Acesta este momentul în care, după părerea unor specialiști, a luat naștere radioul (telegrafia fără fir), prin transmisia unui mesaj cu ajutorul unui emițător cu scântei de 5 kW și recepționarea sa instantanee (la o distanță de circa 10 m) cu ajutorul unui receptor cu tub Geissler. Experiența făcută a demonstrat principiile fundamentale ale comunicației prin unde radio. De altfel, în articole și în celelalte scrieri ale sale, Tesla a descris detaliat primul său aparat radio.

Doi ani mai târziu (1895), Guglielmo Marconi prezenta la Londra un dispozitiv radio (pe care l-a și brevetat) drept propria sa invenție. Dispozitivul era identic cu acela descris de Tesla. Mai târziu, când s-a demonstrat ca este același dispozitiv, Marconi a pretins ca el nu citise articolele lui Tesla, în ciuda faptului că acestea fuseseră traduse rapid și răspândite în mai multe limbi de circulație.

Curtea Supremă (de Brevete) a SUA nu a ținut cont de aceste justificări, anulându-i patentul lui Marconi. Nikola Tesla a înregistrat în 1897 primul său brevet istoric de radiocomunicații (nr. 645.576), iar în 1900 Marconi a început comercializarea aparatului său. Tesla a anunțat că îl va da în judecata și, un an mai târziu, începea construcția unei uriașe stații radio in Wanderclyffe (lângă New York), care urma să transmită semnale electrice și energie pe întreaga planeta. Marele său vis nu a fost niciodată dus la bun sfârșit, din lipsa banilor. Marconi transmitea, în același an, primul său mesaj peste Atlantic, impresionând lumea. În 1916, italianul demara exploatarea comercială a drepturilor asupra invenției radioului, considerându-se pe sine deținătorul de drept al brevetului de invenție.

Primul proces intentat lui Marconi (1915) a fost pierdut, deși patentele lui Tesla erau anterioare. Marconi avea și toată presa vremii în spatele său, iar Tesla, ca urmare a pierderii procesului, s-a văzut rămas și fără surse de finanțare. În același timp, compania lui Marconi se dezvolta cu mare succes. Cu toate acestea, în 1917, într-un articol din "Electrical Experimenter," Tesla anunța că a realizat un sistem de localizare a obiectelor metalice cu ajutorul reflecției semnalelor radio, fapt care i-a conferit și titlul neoficial de "părinte al radarului".

Se face dreptate

Guglielmo Marconi s-a stins din viață pe 20 iulie 1937. Aproape șapte ani mai târziu, la 7 ianuarie 1943, îl urma în lumea celor drepți Nikola Tesla. La doar câteva luni după, Curtea Supremă (de Brevete) a SUA, în procesul nr. 369 intitulat "Marconi Wireless Co. versus United States," a decis invalidarea patentului lui Guglielmo Marconi nr. 763.772 din 28 iunie 1904, considerând că patentul lui Nikola Tesla nr. 645.576 din 20 martie 1900 (depus in 1897) are prioritate. Textul integral al acestei decizii istorice (care însumează 40 pagini) poate fi găsit și pe Internet, pe web-site-ul FLITE (Federal Legal Information Through Electronics).

A murit sărac, în somn la 87 de ani

Printre realizările sale de excepție se număra o mare stație radio în Colorado Springs și, după aceea, una dintre cele mai importante descoperiri ale sale: câmpul magnetic terestru.

Nikola Tesla a primit în 1917, ca încununare a unei cariere științifice de excepție, medalia Edison, cea mai înaltă distincție acordată de Institutul American de Inginerie Electrică. A murit în somn, la New York, în camera sa de la Hotelul "New Yorker," pe 7 ianuarie 1943, la vârsta de 87 de ani.

Primul
Emisia și recepția de semnale de către Marconi prin intermediul oscilațiilor electrice nu reprezintă nimic nou. În America, faimosul inginer Nikola Tesla a realizat aceleași experimente în 1893. - Alexander Popov Congresul Inginerilor Electrici Ruși (1900)

Sponsor
Din punct de vedere istoric, Nikola Tesla a imaginat un sistem de comunicații mondiale și a amplasat un emițător uriaș în Colorado Springs, în 1899. Din păcate, sponsorul său i-a tăiat tot sprijinul financiar. Oricum, experimentele lui Tesla au o foarte mare asemănare cu dispozitivele de comunicații de joasă frecvență care au urmat. - James Wait responsabil SUA al proiectului de comunicații radio submarine

Dreptate
Decizia Curții de Brevete a restabilit adevărul, făcând dreptate: Nikola Tesla era recunoscut oficial drept adevăratul inventator al radioului. Din păcate, a venit prea târziu, la câteva luni după ce Tesla trecuse printre nemuritori, nemaiputând să se bucure de succes. Din păcate pentru el, eminentul savant a respins faima și prosperitatea (spre deosebire de Marconi), oferindu-și propriile lucrări spre lectura lumii întregi, în loc să le țină secrete până la obținerea brevetelor de invenție pentru acestea. Prezentându-și în conferințe publice rezultatele muncii (fără ca înainte să le fi brevetat în întregime), Nikola Tesla și-a asumat riscul ca aceste idei să circule liber, fiind incluse în cultura tehnică a timpului său, deci considerate normale, ceva de la sine înțeres.

Șerban Naicu, Victor Ciutacu

July 10, 2004
© 2004 Jurnalul Național


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.