w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Manifestații culturale în inima Transilvaniei dedicate istro-românilor

Stimați participanți la manifestările cultural-științifice dedicate istro-românilor,

Vă trimit din inima Basarabiei, de la Chișinău, gândurile mele cele mai bune, împreună cu felicitări și urări de succes în desfășurarea amplelor manifestări culturale și științifice consacrate fraților noștri istro-români, de multe ori uitați și lăsați, pe nedrept, de unii singuri în fața amenințării cu stingerea.

Îi salut în mod special pe membrii ansamblului "Clopotarii din Jeiăni" (Žejanski Žvonceari) care au făcut un drum lung până în capitala culturală a Transilvaniei spre a vă împărtăși tuturor din frumusețile și sensibilitatea sufletului istro-român. Regret că, din motive binecuvântate, nu pot fi în aceste zile alături de dumneavoastră, așa cum mi-aș fi dorit ca unul care m-am legat sufletește de cauza și durerile istro-românilor.

Interesul nostru pentru frații istro-români nu este o simplă expresie a curiozității științifice, nu reprezintă un exercițiu cultural de rutină, ci înseamnă neînchipuit mai mult – un angajament total întru salvarea și dăinuirea identității române din Istria. Cred cu tărie că niciodată nu este prea târziu să ne mobilizăm exemplar pentru a smulge din gura pierzării fărâma de neam românesc cu vechi și adânci rădăcini în pământul Istriei.

Pentru a reuși, trebuie să insistăm pe câteva direcții: aducerea urgentă a chestiunii istro-românilor pe agenda forurilor europene și internaționale, sensibilizarea și determinarea statului croat și a celui român pentru o implicare instituțională și financiară efectivă, stabilirea unor legături vii și durabile între colectivitățile locale sau comunitățile religioase din țara de rudenie, România, și satele istro-române Șușnevița și Jeiăni, conjugarea eforturilor tuturor persoanelor, române și străine, precum și a instituțiilor preocupate de complexa și dificila problematică istro-română.

Ni se oferă acum tuturor o ultimă șansă să facem din problema salvării istro-românilor o prioritate națională.

Țin să vă asigur că, din locul aflării mele, nu ezit și nu voi pregeta niciodată să pun cu putere umărul pentru a opri dispariția irecuperabilă a acestei mici și neajutorate comunități răzlețite din trupul Neamului românesc.

Arătându-vă recunoștința și prețuirea mea, vă urez succes deplin în desfășurarea manifestărilor de la Sibiu.

Deputat Vlad Cubreacov
Membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

September 4, 2008
© 2008 Vlad Cubreacov Wordpress


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.