w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Istroromânii din Croația își manifestă solidaritatea cu românii timoceni și părintele Boian

Asociația culturală istroromână "Andrei Glavina," prin președintele său, Emil Rațiu, ne transmite un comunicat de presă prin care se solidarizează cu Parintele Boian de pe Valea Timocului, în încercările prin care această comunitate de români trece, din dorința de a-și auzi slujbele religioase în limba maternă și a avea lăcașe de cult ale lor.

Și alte asociații din România, printre care și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni sunt alături de românii din Timoc și avertizează clasa politică de la București că respectarea drepturilor omului este esența înțelegerii și a dezvoltării democratice a tuturor cetățenilor din Serbia.

Redăm comunicatul de presa al istroromânilor.

"Ne exprimăm solidaritatea față de curajosul Părinte Protopop Boian Alexandrovici și Românii dintre Dunăre, Morava și Timoc (Serbia), care vor să aibă slujbă bisericească în limba lor și suntem indignați de hotărârea Primăriei de la Negotin care cere dărâmarea fundațiilor celei de a doua biserici românești de la Mălainița. Din păcate, în secolul XXI, am făcut un mare progres înapoi! Dacă în secolul XX bisericile au fost dărâmate de comuniștii atei, ca Stalin și Ceaușescu, în secolul XXI avem primari aleși democratic care cer dărâmarea de biserici și chiar, se pare, un episcop care-i sprijină!

Este o mare rușine că am atins o asemenea cădere!

Protestăm indignați contra măsurii samavolnice de a se dărâma fundația unei biserici deja autorizate a se construi și ne exprimăm credința că o fărâmă de conștiință și de luciditate se va găsi în sufletele celor care-i prigonesc pe frații de aceeași credință ortodoxă.

Predica în toate limbile a fost lăsată de Dumnezeu atunci când a pogorât limbi de foc asupra apostolilor, care au început să predice în toate limbile pământului și aceasta nu o poate împiedica un om, decât dacă se dezice de Dumnezeu. De aceea, ne exprimăm solidaritatea cu Părintele Boian Alexandrovici, cu frații noștri din Serbia, cu Biserica Ortodoxă Română și toți cei care protestează contra dărâmării unui sfânt lăcaș!"

February 2, 2009
© 2009 Romanian Global News


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.