w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

I staro i mlado zakantalo na tanko i debelo

Petnaesti susret istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" održan je proteklog vikenda u Baratu gdje se ova manifestacija odvija osmi put zaredom. Susret su ove godine otvorili članovi ponovno pokrenutog KUD-a Dvigrad, koji su se predstavili sa sviračima i najmlađim plesačima.

Smotru domaće kante poznate kao pjevanja na tanko i debelo ili u dva otvorio je domaćin Šime Uležić iz Barata zajedno s Noelom Šuranom koji je u ovim vodama već poznat. Uslijedili su nastupi 50-ak izvođača gdje su se mogli čuti svi načini ovakve vrste pjevanja.

Najmlađi sudionik Kristofer Vukelić, kojemu je 11 godina, garancija je da pjevanje na tanko i na debelo neće izumrijeti. Ipak, najstariji sudionik, 84-godišnji Anton Šverko, koji zajedno s Josipom Žmakom Bepom i Zorkom Ziraldom njeguje bugarenje sjeverne Istre, kaže da nažalost za ovu vrstu pjevanja nedostaje muških glasova.

- Nas tri smo posljednji koji znamo zarozgati. Ženskih glasova ima, ali muških glasova nedostaje, kaže Šverko koji cijeli život pjeva.

- Cijeli život pjevam, ali različitim intenzitetom. U selu Podgaće na Ćićariji bio sam najmlađi pjevač, danas zapjevam kada nastupaju zborovi, a tu i tamo i kod kuće, kaže Šverko.

Osim njih bugarenje su predstavili i ženska vokalna skupina Lanišće te vokalna skupina Žejanski zvončari iz Žejane koji njeguju bugarenje na istrorumunjskom.

Organizator susreta Daniele Pernić je naglasio da je ova manifestacija dobila dodatno na značaju kada je 2009. istarska ljestvica uvrštena na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a ovakvi susreti u manjim mjestima ponovno bude i društveni život.

Doista, u Baratu publike nije nedostajalo, a u svom obraćanju publici načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman naglasio je da će trajna adresa ove manifestacije postati Barat.

- U Baratu i na cijelom području Prikodrage pjevanje na tanko i debelo ima svoje korijene te se održalo do danas. Ovo je jedinstvena manifestacija jer okuplja sve kantadure Istre čime se njeguje ljubav prema istarskom tradicijskom pjevanju, kazao je Jurman.

Tijekom manifestacije mogla se pogledati i izložba istarskih suvenira proizvođača s područja Kanfanara. Svim pjevačima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje uručena zbirka poezije Marije Sošić "Šaka smiha," a program je kao i obično vodio Davor Ban.

Nakon službenog programa u Baratu uvijek slijedi fešta. Uz iće i piće tu se zakanta u opuštenijoj atmosferi, pa pjesma odzvanja Dragom do kasno u noć.

September 11, 2011
© 2012 Glas Istre


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.